Dinges

Bureau Dinges
Mieke Dings
Waaldijk 33
6677 MB Slijk-Ewijk
(m): 06-18451792

home projecten info
Bureau Dinges onderzoekt, schrijft, organiseert en adviseert op het gebied van (landschaps)architectuur en stedenbouw.

De hedendaagse stad en het Nederlandse landschap vormen haar werkterrein.
Zien is weten. Het perspectief in de Nederlandse architectuur (2006)
Samenstelling en tekst tentoonstelling Biënnale Venetië, met onder meer Clara Stille en Martien de Vletter, in opdracht van het Nederlands Architectuurinstituut

Uit NRC 5 juli 2006:
Onder de titel ‘Zien is weten: Het perspectief in de Nederlandse architectuur' organiseert het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) de inzending voor de tiende Architectuurbiënnale in Venetië (10 sept. t/m 19 nov.). De tentoonstelling wordt samengesteld uit werken uit de historische en hedendaagse architectuurcollectie van het NAi, aangevuld met bruiklenen van hedendaagse architecten. Perspectief heeft de Nederlandse kunst en architectuur groot gemaakt, aldus het NAi.

De Amsterdamse grachtengordel is daarvan wellicht het beste voorbeeld: met behulp van de perspectivische tekening en de camera obscura waren kunstenaars in staat om zowel interieurs als stadsgezichten heel realistisch te representeren. Nederlandse architecten gebruikten perspectivische tekeningen om hele nieuwe steden en zelfs nieuw land te verbeelden. In de jaren zeventig propageerden architecten als Aldo van Eyck de menselijke maat en een meer alledaagse manier van ontwerpen, bijvoorbeeld met foto's en collages. Recent heeft de computer het perspectief versmolten tot een naadloze animatie. Architecten als Rem Koolhaas presenteren digitale ontwerpen waarbij een eindeloze ruimtelijke variatie mogelijk is.


Foto: Dinges is...in Venetië